חוברת שיעורים והפעלות – פועלו של לוי אשכול

רוצים להנציח את פועלו של אשכול אצלכם בכיתה?
קבלו מאיתנו חוברת פעילויות שתעזור לכם.
בחוברת תמצאו מערכי שיעורים ופעילויות המנציחות את פועלו של לוי אשכול ואת מפעל הציונות בדרכים שונות ומגוונות.


לחצו להורדת החוברת >>

פעילות בנושא חברת מקורות והמים בישראל

נלמד קצת על ההיסטוריה של המוביל הארצי ושל חברת מקורות שלוי אשכול היה ממקימיה, נתמודד עם אתגרים במערכת המים של ישראל ונראה מהם מקורות המים שלנו.

מתאים לחטיבת הביניים.


לחצו להורדת הפעילות >>

משחק רביעיות

משחק רביעיות בו נלמד על דמותו של לוי אשכול, תפקידים חשובים שמילא בחייו, אירועים שהיו בזמנו ומפעלים שהשאירו את חותמם.


לחצו להורדת המשחק >>

לוי אשכול – הנצחה לאומית

עם פטירתו של לוי אשכול הוקמו מפעלי הנצחה רבים לזכרו.
על שמו של לוי אשכול נקבעו מספר אתרים גאוגרפיים ואתרים לאומיים ברחבי הארץ עם זאת הנצחתו האמיתית של אשכול תהיה ע”י הנחלת פועלו ומורשתו לדורות הבאים אחריו.

חבל אשכול

חבל אשכול הוא אזור התיישבות גדול במערב הנגב הצפוני, בין רצועת עזה וגבול ישראל-מצרים במערב, נתיבות בצפון וחולות חלוצה בדרום. יישובי החבל פרושים משני עבריו של נחל הבשור, ולפיכך נקראו עד לשנת 1969 “חבל הבשור”. שם קודם נוסף היה חבל מעון, וכיום נקרא החבל על שם לוי אשכול, שהיה ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל.

הגן הלאומי אשכול

גן לאומי אשכול הידוע גם בשמות פארק אשכול וגן לאומי הבשור, נמצא בנגב הצפוני, בין צומת אורים לצומת מעון, ממזרח לערוצו של נחל הבשור. שטחו של הגן הוא כ-3,000 דונם. זהו גן לאומי אשר הוקם על ידי הקרן הקיימת ומוחזק על ידי רשות הטבע והגנים. הגן נקרא על שמו של לוי אשכול, ראש הממשלה של ישראל בשנות השישים.
במקום נטעו אלפי עצים ושיחים אשר עמידים למים מליחים ונשתלו דשאים. כל שטחי הפארק מושקים במימי עין הבשור. בגן מדשאות רחבות ידיים, ומצויים בו שולחנות לפיקניק, פינות המיועדות למנגל, בריכות ופלגי שכשוך ומשחקים לילדים.

אתר אשכול של חברת מקורות

בתחילת שנות השלושים פגש לוי שקולניק – הלא הוא לוי אשכול, לימים ראש הממשלה השלישי של ישראל – בשדות קיבוצו דגניה ב’, את שמחה בלאס, מהנדס מים. בלאס אמר לו כי כדי לייעל את ההשקיה באזור יש לבנות אקוודוקט בעמק הירדן. השיחה התפתחה ונסבה על משק המים בארץ, ובלאס הסביר כי יש לשאוב מים מנחל הנעמן הזורם לים ולספק את המים להתיישבות בעמק יזרעאל. “הזרע הזה – של דברי בלאס – נזרע בליבי ושמרתי את הדבר”, כתב אשכול.
עשר שנים בלבד לאחר הקמת החברה (ב-1937) ולאחר ההתחלה הצנועה ב”מפעל הקישון”, הסתבר כי “מקורות” הייתה לגורם המרכזי במשק המים הארץ-ישראלי. “שואבי המים” הנמרצים פעלו בתנופת עשייה בכל חלקי הארץ, והתכנית להובלת המים מהצפון לדרום היוותה את התשתית הטובה ביותר בתחום זה לקראת הקמת המדינה.
אתר אשכול – ממוקם באזור צומת המוביל. אל האתר מגיעים מי הגלם הנשאבים מהכנרת דרך המובל הפתוח אל מאגרי נטופה. בתחום האתר מבנים ומתקנים שונים אשר באמצעותם מבוצע טיפול באיכות המים כולל תהליך סינון.

תחנת הכוח אשכול

תחנת הכוח אשכול היא תחנת הכוח של חברת החשמל לישראל באשדוד. נכון ל־2013, התחנה היא בעלת יכולת יצור של כ־1,600 מגה ואט.
התחנה קרויה על שמו של לוי אשכול, ראש ממשלת ישראל לשעבר. התחנה היא אחת מ־5 תחנות הכוח הקיטוריות הממוקמות לחוף הים התיכון. התחנה ממוקמת מצפון לנמל אשדוד. כושר הייצור של התחנה מהווה כ-7.3 אחוז מכושר הייצור של חברת החשמל.
התחנה כוללת מספר יחידות לייצור חשמל, קיטוריות ומחזור משולב.

הכפר הירוק על שם לוי אשכול הוא כפר נוער בדרום רמת השרון, סמוך לגבולה עם תל אביב, הנחשב כיום לכפר נוער ניסיוני בתחום המצוינות. המוסד הוקם בשנת 1950 על ידי גרשון זק במטרה להקים מוסד חינוכי למען נוער עולה מהתפוצות ולנוער יליד הארץ, להשרשת ערכי הציונות, הסוציאליזם והחלוציות, באמצעות עבודת אדמה. הכפר הוא חברה ממשלתית.

אתרים לזכרו של לוי אשכול